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Siger Seinen en Rob Stravers

Op www.bridgevraagbaak.nl, staan alle reeds verschenen nummers, onder BridgeService.
De Bridge Training is gratis! Alleen als je echt heel graag een bedrag wilt overmaken, mág je dat doen, naar: 

rekeningnummer 54.94.44.440, t.n.v. R.A.M. Stravers. 

Voorwaarde is wel dat je dat uitsluitend doet over het werk dat reeds is verschenen. Dat voorkomt voor mij elke vorm van verplichting.

Van dat geld ga ik aan het eind van het jaar heerlijk uit eten en bridgen met mijn vaste steunen en toeverlaten, aangevuld met enkele lezers. 
Tegen het eind van het jaar verloot ik de extra plaatsen onder degenen die een bijdrage hebben geleverd. Winst wil ik namelijk niet maken omdat ik het schrijfwerk veel te leuk vind!


	


Voor de minder ervarenen
Ik stel eerst vier korte tegenspelvragen. Zonder overpeinzingen… gaan we daarna over naar de juiste aanpakken.
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Jij zit west en mag uitkomen tegen het 3SA-contract. Voor welke uitkomst kies je?
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Jij zit west en mag uitkomen tegen het 3SA-contract. Voor welke uitkomst kies je?
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Jij zit west en mag uitkomen tegen het 3SA-contract. Voor welke uitkomst kies je?

Spel 4

Na 1SA - 3SA start jouw partner met (4.
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De leider laat dummy (3 leggen. Hoe speel jij tegen?

a. Ik leg (10.


b. Ik leg (H; als die houdt speel ik (10 terug.


c. Ik leg (H; als die houdt speel ik (2 terug.


d. Ik leg (H; als die houdt speel ik (V terug.

De aanpakken
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Jij zit west en mag uitkomen tegen het 3SA-contract. Voor welke uitkomst kies je?

Het meest aantrekkelijk is de uitkomst met een lage schoppen! Speel je de Regel van 11, ook wel de ‘vierde van boven’ genoemd, dan start je met de vierde kaart van boven: (5. Zonder Regel van 11 start je met de allerlaagste: (2. En de afspraak met partner mag duidelijk zijn: een uitkomst met een lage kaart schreeuwt om terugspel in die kleur!
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Jij zit west en mag uitkomen tegen het 3SA-contract. Voor welke uitkomst kies je?

Ook nu gaat jouw voorkeur uit naar een start in jouw langste kleur. Net als in het vorige spel vroeg noord niet (met Stayman) naar zuids hoge kleuren. De kans op een 4-kaart schoppen bij noord is daardoor redelijk klein. Maar welke schoppenkaart? Met een ‘binnenserie’ start je met de hoogste van die ‘serie’. Ook als die ‘serie’ uit een paar bestaat. Je start dus met (B. 

Partner weet dat je dan in ieder geval ook (10 hebt, en (A of (H daarbij is zeker niet uitgesloten. Ook na deze uitkomst zal partner beslist schoppen terugspelen zodra hij dat kan doen.
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Jij zit west en mag uitkomen tegen het 3SA-contract. Voor welke uitkomst kies je?

Een lastige die veel beheersing vraagt… Start met een lage schoppen: (2, de Regel van 11 aanhangers: (5.

Reden van deze ‘weggever’ is dat je alleen in schoppen aan slag kunt komen. 

Als partner een tweekaartje schoppen heeft en dummy en leider allebei een 3-kaart, is jouw uitkomst zeer waarschijnlijk al ‘dodelijk’, voor de leider wel te verstaan! Zodra jouw partner namelijk aan slag komt, zal hij zijn laatste schoppenkaart spelen. En dan pak jij achter elkaar vier schoppenslagen op! Onder jouw (AH vallen dan immers de laatste schoppens van leider en dummy.

Westspelers die zouden beginnen met (A, om even te ‘kijken’, zouden met die verdeling meteen het nakijken hebben. Want als je daarna een lage schoppen speelt, zijn de schoppens van partner op als die later in een andere kleur aan slag komt…

Heb je zelf een entree in een andere kleur, bijvoorbeeld (A, dan kun je wél met je hoge schoppens beginnen. Nadat je met (A aan slag bent gekomen, incasseer je dan de vrije lagen schoppenkaarten.

Spel 4


Na 1SA - 3SA start jouw partner met (4

De leider laat dummy (3 leggen. Hoe speel jij tegen?


a. Ik leg (10.


b. Ik leg (H; als die houdt speel ik (10 terug.


c. Ik leg (H; als die houdt speel ik (2 terug.


d. Ik leg (H; als die houdt speel ik (V terug.

Leg (H! Ook als de leider (A zou hebben, geef je daar niets mee weg! Met de gegeven verdeling win je deze slag. Minstens zo belangrijk als het meteen leggen van (H, is het spelen van je hoogste harten in de tweede slag: (10! De leider mag kiezen: dekken of duiken. Duikt hij, dan blijf jij aan slag en besluit je jouw aandeel met het spelen van (2 naar partners vork. Dat maakt (V van de leider kansloos.
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( H 7 6
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Maar… als je na (H uit zuinigheid (2 uit het vet haalt, en de leider daarop (7 legt, is ons hartensprookje uit. Partner noord komt dan aan slag en leider zuid zit veilig met (V in de achterhand.
Moraal van dit verhaal. Speel je hoogste kaarten het eerst als je de lengte in die kleur bij partner verwacht.
Voor de meer ervarenen
Spel 1

( A V
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Tegen jouw 4(-contract start west met (B. 
Hoe speel je dit contract als je dat in ieder geval wilt maken?

Alleen voor de minder ervarenen geef ik een overpeinzing.

Spel 1  Overpeinzing voor de minder ervarenen
( A V

( H 10 9

( 4 3 2
( H 10 4 3 2

( 2

( A V B 8 7
( H 6 5
( A 7 6 5

Tegen jouw 4(-contract start west met (B. 

Hoe speel je dit contract als je dat in ieder geval wilt maken?

Je telt allereerst je mogelijke verliezers, omdat het een troefcontract is. Dat is meestal het gemakkelijkst vanuit de hand met de meeste troefkaarten. 
In de ruitenkleur dreigen drie verliesslagen. Als west (A heeft, en jij of oost speelt de ruitenkleur aan, verlies je die ook. Je hebt jezelf wel in de hand, maar oost kun je helaas niet verbieden ruiten voor te spelen. Dus moet je er alles aan doen om te  voorkomen dat oost aan slag komt! En daarmee noemen we ook meteen de kern van het spel. 

Peins mee!

Als oost inderdaad niet de kans krijgt ruiten voor te spelen, kunnen we ook geen drie ruitenslagen verliezen. En als we maar twee ruitenslagen verliezen, kunnen we ons zelfs een verliesslag in klaveren permitteren. Als oost geen ruiten inspeelt, kunnen we op noords vijfde klaverenkaart een zuidelijke ruiten opruimen, waarmee we het aantal ruitenverliezers definitief op maximaal twee stellen.
Kijken we ook nog even naar de uitkomst van west: (B. Omdat het gebruikelijk is van twee aansluitende plaatjes met de hoogste te starten, mogen we oost inschatten op (V.

Tot zover deze overpeinzing.

Spel 1  Het veilige speelplan

( A V

( H 10 9

( 4 3 2
( H 10 4 3 2


( B



( V 9 8
( 2

( A V B 8 7
( H 6 5
( A 7 6 5

Tegen jouw 4(-contract start west met (B. 

Hoe speel je dit contract als je dat in ieder geval wilt maken?

Duik de uitkomst! West blijft dan aan slag, en die kan geen kwaad. Oost moet (V hebben. En als west (B-sec heeft, wat niet denkbeeldig is, komt oost altijd met (V aan slag als we de eerste klaverenslag zouden nemen.
En als oost in de eerste slag (B overneemt met (V? Dan arresteren we dat koppel, omdat we dan probleemloos de twee laatste klaveren kunnen ophalen met (H 10.
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Vraagt - door de ontkenning van een 2e/1e controle - naar 3e



controle in ruiten ((V of een doubleton).

Met welke kaart kom jij uit?
Ik geef voor de minder ervarenen een overpeinzing.
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Passief, ontkent een 2e of 1e controle.

5(: 

Vraagt - door de ontkenning van een 2e/1e controle - naar 3e



controle in ruiten ((V of een doubleton).

Met welke kaart kom jij uit?

Wat valt er nu eigenlijk te peinzen? We hebben drie zeer aantrekkelijk kleuren om in uit te komen! Wat is er mooier dan starten met een heer waar we ook de dame van hebben?

Daardoor valt de schoppenkleur af en lijken we te moeten kiezen uit één van de lage kleuren. 
Wat begrepen we ook al weer uit het bieden? Dat de leider aan noord informeerde naar een opvang van de 3e ruitenslag. Dus (V of een doubleton. De kans dat dummy noord (V heeft, mogen we heel laag inschatten… Dus zal noord met zijn 6( wel een 2-kaart ruiten beloven. 

Hebben we dan als ‘uitkomert’ inderdaad een dilemma?
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Passief, ontkent een 2e of 1e controle.
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Vraagt - door de ontkenning van een 2e/1e controle - naar 3e



controle in ruiten ((V of een doubleton).

Met welke kaart kom jij uit?

Kies voor de troefstart!

De leider kan/moet iets hebben als:

En dummy mogelijk:
( A

( A H V B 10 7 4 2



( 8 6
( A 5 4





( 7 6
( A

En als dummy dan inderdaad een 2-kaart ruiten heeft, en niet meer dan twee troefkaarten? Dan voorkom je met jouw uitkomst na (H weer troef, dat de leider zijn 12e slag maakt door het aftroeven van de derde ruitenslag.

Na elke andere uitkomst maakt de leider zijn contract door meteen te vervolgen met (A, ruiten na. Jij kunt dan wel troef naspelen, maar dummy houdt er dan nog één over… 
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Lezers Mailen
Verschil van inzicht

	Vorige week had ik een verschil van inzicht met een partner waar ik weinig mee speel (dan krijg je dat).



(partner)


(ik)

West

Noord
Oost

Zuid

1(

doublet
pas

2( (9 punten en 4-kaart schoppen)
Ik, zuid, met 9 punten en een 4 krt schoppen 2 schoppen.(dat bied ik met 8 tot 11 punten).

Voor mij is een doublet van mijn partner op 1( altijd een vierkaart schoppen of een lange andere kleur.

Volgens mijn partner moet ik altijd met 4 kaart schoppen 1( bieden.

Dan kan ik dus nul punten hebben.

Met drie andere partners speel ik zoals ik ook nu speelde.

Wat is goed????????????


 

Antwoord

Leuke vraag. Wat is goed? 
Ik ga nog een stapje verder met de volgende vraag: wat is noodzakelijk? 
Antwoord: Dat je samen goed afstemt wat wat betekent. Liever elkaar goed begrijpen in een wat minder uitgekookte invulling dan dat een van beiden perfect aan het bieden is…

Berry Westra adviseert:

	0-8: bied een kleur; liever een hoge 4-kaart dan een langere lage kleur. 

9-11: bied kleur met enkele sprong.

12+: Bied de manche of bied forcing (kleur tegenpartij). 

Zonder hoge 4-kaart lengte en met opvang in de kleur van de tegenpartij en 6-11 ptn:

6-9 punten: 1SA

10-11: 2SA kan een optie zijn.


Het spreekt vanzelf dat deze opsomming geen wet is. Het gaat om een pakket dat voor jou en je partner met een goed gevoel uitvoerbaar is.

Ten aanzien van een 4-kaart schoppengarantie bij de doubleerder… raad ik een ontsnappingsclausule aan…  Of de doubleerder is loeisterk met een heerlijke eigen kleur; of de doubleerder heeft normale openingskracht en minstens een 3-kaart in de ongeboden kleur. Dus genoeg steun om op partners kleur zonder sprong met een weldadig gevoel te kunnen passen. 

Ook na de sprong naar 2(, kan hij met een minimale opening en een driekaart schoppen gewoon passen. Speel je een keer in de 4-3 fit. Kan ook.
Bridgers die vinden dat een informatiedoublet minstens een 4-kaart garandeert in de nog ongeboden hoge kleur(en), hebben een heel groot probleem als ze deze kaart in handen hebben:

( A 9 7

( 4 2

( A B 5 3

( H V 8 3
en het woord krijgen nadat hun rechtertegenstander opende met 1(.

Doublet is dan de enige mogelijkheid om niet kansloos te worden weggeblazen.

En wat doe je dan na dezelfde 1(-opening met:
( A 9

( 7 4 2

( A B 5 3

( H V 8 3
Dan begin je met een ‘pas’! En waarom? 

Omdat je beslist níét met een goed gevoel kunt passen op partners mogelijke 1(-reactie!
Omgaan met een onvoldoende conventioneel bod

	Heb een vraagje over een onvoldoende bod.
West

Oost

1(

1(
1SA

2(
4(

4( 
Vraagt naar het aantal azen.
 

Ik zat zuid, vroeg arbitrage, en ik sloeg de mogelijkheid om het 4(-bod te accepteren af.

Daarop veranderde oost zijn bod in 4SA, wat eveneens een vraag naar het aantal azen zou zijn. En partner west mocht daar van de arbiter gewoon op antwoorden!

Daar ben ik het volstrekt mee oneens; volgens mij mag west na de wijziging in 4SA helemaal niet meer meebieden!


Antwoord

Als OW volgens de systeemkaart zowel met 4( als met 4SA azen vragen, zijn wij het volledig eens met het oordeel van de arbiter. Omdat dan het ingetrokken bod van 4( geen enkele extra informatie geeft. De boodschap van beide biedingen is identiek: partner vertel hoeveel azen je hebt.

Wanneer 4( niet op de systeemkaart staat als mogelijke vraag naar het aantal azen, trappen we op de rem. Want dan is 4( waarschijnlijk een soort controlebod, vraag naar een klaverencontrole, of wat dan ook. In ieder geval iets heel anders dan de betekenis van het vervangende bod 4SA.

Om te voorkomen dat met het onderzoek van de arbiter ongeoorloofde informatie over tafel gaat, zal de arbiter de betreffende speler even apart nemen en de systeemkaart raadplegen. Is er geen systeemkaart, dan is er ook geen bewijs dat 4( een vraag is naar het aantal azen. Ook dan geldt 4SA niet als eenzelfde of preciezere betekenis van het 4(-bod en zal west verder moeten passen.

Goed om ook nog even in te gaan op het niet accepteren van het onvoldoende 4(-bod. Te vaak wordt gedacht dat het wél accepteren van een onvoldoende bod een vorm is van ‘mildheid’. Dat is echter een misvatting. Soms kun je juist voordeel behalen door het onvoldoende bod wél te accepteren. Omdat je dan een (uitkomst)doublet kunt plaatsen of een kleur om te storen. Na een azenvraag vinden veel spelers het uiterst lastig om na een tussenbod zonder misverstanden de juiste boodschap uit te zenden en te ontvangen…
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